Oboseala și stresul slăbesc sistemul imunitar

Oboseala slăbește apărarea imunitară, existând riscul de a contracta  mai ușor orice fel de infecție

Cercetătorii au demonstrat că există o legătură între stres și imunitate, stresul având capacitatea de a modifica expresia genelor.

Pentru a studia repercusiunile stresului asupra apărării imunitare, ei au administrat șoarecilor hormoni de stres, stimulând astfel receptorii β2-adrenergici.

Apoi au fost expuși unui virus. Rata de mortalitate a celor care erau „stresați” a fost atunci semnificativ mai mare, în comparație cu cei care nu au primit injecția (90% față de 50%).

Aceste celule modificate suferă apoi reacții imune excesive.

Oboseala și lipsa somnului reduc, de asemenea, eliberarea de citokine (molecule ale sistemului imunitar care acționează ca mesageri și luptă împotriva infecțiilor și inflamațiilor).

Un studiu a arătat că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe parcursul a 2 săptămâni, au avut de aproape de 3 ori mai multe șanse de a face răceală, fata de  cele a căror durată de somn a depășit 8 ore.

Rezultate similare au fost obținute și în 2015 de Aric Prather, profesor la Universitatea din California în San Francisco, care a concluzionat că dormitul mai puțin de 6 ore pe noapte, a crescut risc de îmbolnăvire după expunerea la viruși.

Despre sistemul imunitar

În biologie, imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se apăra împotriva substanțelor care ii amenință buna funcționare sau supraviețuirea.

Aceste „amenințări” pot fi de 3 tipuri:

  • microbi (viruși, bacterii, ciuperci, paraziți),
  • celule care au devenit canceroase
  • un corp străin (o așchie, precum și un organ transplantat).

Se știe de mult că, odată cu vârsta sau cu boala, imunitatea slăbește și organismul devine mai vulnerabil la infecții. Acestea devin adesea mai frecvente și mai grave. O gripă comună poate degenera apoi în pneumonie și poate fi fatală.

Acestea fiind spuse, mai observăm că unii adulți care par sănătoși și au o cantitate normală de celule imunitare (conform analizelor de sânge) contractează adesea infecții precum răceala sau gastroenterita.

Dimpotrivă, în condiții similare, altele sunt mai rezistente la aceasta. Diferența s-ar reduce în esență la obiceiurile de viață.

Într-adevăr, numeroase date din studii epidemiologice indică faptul că:

  • dieta,
  • fumatul,
  • somnul,
  • activitatea fizică,
  • gradul de stres,
  • calitatea relațiilor umane
  • mediul de viață

influențează calitatea răspunsului imunitar.

Astfel, sănătatea și imunitatea sunt strâns legate: îngrijirea zilnică a sănătății tale ajută la îmbunătățirea imunității și invers.

Dacă, la un moment dat, organismul are nevoie de un impuls extern, putem apela la diverse soluții suplimentare.

Una dintre aceste soluții est reprezentată de suplimentele naturale. Immunozen Lactoferrin este unul dintre aceste produse.

Despre Immunozen Lactoferrin

Immunozen Lactofferin

      Beneficii terapeutice

  • Întărește sistemul imunitar
  • Crește rezistența organismului
  • Are rol antiviral, antibacterian, antiparazitar, antifungic
  • Reduce rata recurenței infecțiilor și rezistența la antibiotice
  • Are rol prebiotic, protejând flora intestinală
  • Are efect antioxidant, ajutând la eliminarea radicalilor liberi

Compozitie

  • vitamina C 60 mg;
  • colostru bovin 200mg;
  • lactoferina 150mg;

 Noi agenți sunt la mare căutare pentru a îmbunătăți eficacitatea protocoalelor terapeutice de bază și pentru a reduce efectele secundare adverse ale acestora.

Produsele naturale – colostrul bovin (BC) și preparatele care conțin ingredientele sale active, în principal lactoferină (LF) – au părut a fi potrivite în acest scop.

În prezent, cele mai utilizate medicamente antiinflamatoare, antipiretice și analgezice sunt AINS. Sub formă de preparate orale și topice, acestea sunt disponibile fără prescripție medicală și sunt foarte des abuzate.

Efectele adverse ale antibioticelor/sulfonamidelor, AINS și steroizilor sintetici, precum și steroizilor endogeni, în stres  pot afecta întregul organism sau țesuturile și organele individuale ale pacientului tratat.

Astfel, noi agenți sunt la mare căutare pentru a îmbunătăți eficacitatea protocoalelor terapeutice de bază și pentru a reduce efectele secundare adverse ale acestora.

După naștere, creșterea, maturizarea și protecția mamiferelor nou-născute sunt susținute de laptele matern. În afară de nutrienți (proteine, grăsimi, minerale și vitamine), conține numeroase enzime, hormoni, factori de creștere, citokine, celule imunitare și imunoglobuline și chiar bacterii simbiotice care colonizează încet corpul nou-născutului.

Cel mai valoros lapte pentru nou-născuți este cel produs în primele zile (3-4) după naștere, adică colostrul, denumit și lapte inițial sau primul.

Până în prezent, aproximativ 250 dintre constituenții activi ai acestui lapte au fost identificați, deși, fără îndoială, mulți așteaptă încă descoperirea și caracterizarea activităților lor.

Colostrul este o substanță groasă, gălbuie și uleioasă produsă de celulele epiteliale secretoare ale glandei mamare.

Deși este produs în cantități mici, datorită bogăției sale de componente nutritive, de reglementare și de protecție, este suficient pentru a satisface nevoile nou-născutului.

Colostrul asigură dezvoltarea corectă a tuturor țesuturilor și organelor bebelușului, în special a sistemului nervos, digestiv și imunitar.

Primul lapte protejează și organismul susceptibil al nou-născutului de diferite tipuri de infecții, în special cele întâlnite de mamă,

Un nou-născut hrănit cu colostru este protejat în mod deosebit de eficient împotriva infecțiilor și a altor tulburări gastrointestinale, deoarece ingredientele active din colostru acționează direct asupra țesuturilor sale.

Beneficii ale utilizarii colostrului bovin (BC):

Nutrienții și substanțele reglatoare asigură creșterea, diferențierea, maturarea și funcționarea normală a sistemului digestiv, protejează împotriva daunelor și ii permit să se vindece, controlează dezvoltarea unei microbiote intestinale normale și modelează răspunsul imun local (legat de intestin) și sistemic.

Fiind conștienți de atât de multe beneficii ale colostrului pentru nou-născut, oamenii au învățat să folosească colostrul uman și animal în prevenirea și tratarea diferitelor infirmități și boli la copiii mai mari și la adulți, de asemenea.

Datorită disponibilității sale, BC a fost cel mai utilizat de mii de ani.

Aplicat în medicina populară, a vindecat rănile, a protejat împotriva infecțiilor și a ajutat convalescenții.

În zilele noastre, BC, că sursă naturală de componente nutritive, de reglementare și defensive, este din ce în ce mai apreciată și în medicina academică.

Este recomandat copiilor și adulților pentru prevenirea și tratarea diferitelor tulburări și boli.

Numeroase studii preclinice și clinice au demonstrat eficacitatea acestuia în:

  • prevenirea și tratamentul infecțiilor respiratorii și gastrointestinale,
  • afecțiunilor urogenitale,
  • normalizarea metabolismului glucidic și lipidic,
  • vindecarea rănilor,
  • regenerarea,
  • medicina sportivă și
  • anti-îmbătrânire.

Datorită disponibilității și prețului relativ scăzut, BC este utilizat în prezent în întreaga lume, deși sunt disponibile și colostru de capră și cal.

Este folosit ca aliment colectat de la vaci în produsele tradiționale ale bucătăriei naționale (brânză, caș, colostru fermentat și deserturi cu colostru).

Produsul BC ultrafiltrat sub formă de pulbere este utilizat pe scară largă că supliment alimentar (pulberi, capsule, pastile și tablete masticabile), aditiv alimentar funcțional (băuturi lactate, iaurt, chefir, înghețată și jeleuri de fructe) și că ingredient în produse cosmetice (cremă de piele, creme hidratante și emulsie pentru piele).

BC este cel mai eficient într-o varietate de afecțiuni ale căilor respiratorii superioare și gastrointestinale

 

BC acționează direct asupra țesuturilor gurii și gâtului.

Administrate pe cale orală, componentele BC acționează direct asupra

  • țesuturilor gurii și gâtului (amigdalele și țesutul limfatic că componentă a inelului Waldeyer) și
  • tractului gastrointestinal, inclusiv celulele imune.

 Tratamentul a dus la

  • micsorarea intensitatii diareei (numărul de scaune) și a scurtat durata acesteia și o perioada de excreție a virusului din organism
  • reducerea numărul de scaune și a vărsăturilor la copiii infectați cu Escherichia coli sau Shigella
  • eliminarea mai rapidă a agenților patogeni din organism și
  • perioadă mai scurtă de spitalizare necesară după aplicarea acestor preparate

Studiile preclinice și clinice sugerează, de asemenea, că BC poate

  • preveni cazurile de enterocolită necrozantă (NEC)
  • infecții și sepsis la prematuri

După 5 săptămâni de BC sau BC și suplimentarea cu probiotice, copiii cu autism au raportat

  • mai puține simptome gastrointestinale (inclusiv diaree și dureri abdominale percepute).
  • modificări pozitive în comportamentul copiilor (mai puține episoade de iritabilitate, stereotipii, letargie sau hiperactivitate).

BC și preparatele conexe au fost, de asemenea, eficiente atunci când sunt utilizate de adulți.

La pacienții în stare critică, BC a avut un efect benefic asupra:

  • permeabilității intestinale și a
  • complicațiilor gastrointestinale.

În cele din urmă, la persoanele active fizic și la sportivii de competiție, BC a protejat împotriva efectelor stresului psihofizic, cum ar fi imunitatea slăbită, creșterea URTI și simptomele gastrointestinale din cauza permeabilității intestinale crescute.

Aceste substanțe au efecte microbiostatice și microbicide asupra tuturor grupelor de microorganisme: bacterii, ciuperci, paraziți și viruși.

Ele pot:

  • deteriora direct structurile celulare ale bacteriilor, ciupercilor și paraziților
  • pot inhiba intrarea virusurilor în celulele gazdă și replicarea acestora.

Componentele BC reglează răspunsul imun prin creșterea sau suprimarea acestuia (în funcție de nevoile curente ale organismului),

  • inhibă infecția
  • atenuează reacțiile inflamatorii.

Ele exercită, de asemenea

  • efect citotoxic direct asupra celulelor tumorale
  • sporesc răspunsul imun antitumoral.

Alte proprietăți ale BC includ reglarea proceselor metabolice, cum ar fi

  • formarea celulelor sanguine
  • absorbția și depozitarea fierului, metabolismul glucozei și lipidelor
  • formarea și resorbția oaselor și cartilajelor
  • vindecarea rănilor de la nivelul pielii și membranelor mucoase.

Preparatele BC au, în plus, efecte benefice asupra:

  • țesuturilor sistemului nervos
  • sistemului respirator
  • tractului gastrointestinal
  • sistemului genito-urinar

Beneficiile lor asupra tractului digestiv includ, dar nu se limitează la:

  • reînnoirea și protejarea epiteliului intestinal
  • etanșarea barierei intestinale
  • inhibarea creșterii excesive bacteriene
  • neutralizarea toxinelor bacteriene
  • inhibarea infecțiilor virale
  • reducerea inflamației
  • normalizarea microbiotei intestinale.

Mecanismul molecular de activitate al componentelor BC include reglarea:

  • proceselor redox,
  • receptorilor celulari
  • activităților căii de semnalizare și a genei citokinelor și alți factori pro și antiinflamatori, precum
  • microbiotei intestinale simbiotice.

Acțiunile menționate mai sus ale componentelor bioactive ale BC protejează împotriva dezvoltării diferitelor boli și tulburări, cum ar fi

infecții,

  • cancere
  • boli inflamatorii (inclusiv boli autoimune și alergice)
  • carii și boli parodontale
  • anemie cu deficit de fier
  • obezitate/diabet/hipertensiune. (sindrom metabolic)
  • complicații în vindecarea rănilor, fracturilor osoase și leziunilor

În plus, BC administrat pacienților poate:

  • accelera tratamentul acestor afecțiuni sau
  • poate sprijini acțiunea terapiilor standard, inclusiv a celor cu agenți citostatici, antibiotice, AINS și steroizi sintetici.

Acțiunea sinergică cu medicamentele aplicate poate scădea doza necesară sau scurta timpul de aplicare, reducând astfel toxicitatea acestora pentru un pacient. În concluzie, BC poate atenua efectele secundare adverse ale terapiei întreprinse, poate îmbunătăți complianța și, în cele din urmă, poate îmbunătăți eficacitatea tratamentului.

Beneficiile lactoferinei

Lactoferina este o glicoproteină naturală în organism. Datorită afinității sale de a se lega de fier, are multe proprietăți, inclusiv efecte bactericide, antiinflamatorii, imuno-modulatoare și protectoare asupra mucoasei gastrice

Lactoferina este o glicoproteină serică aparținând familiei transferinelor, produsă în organism de granulocitele neutrofile din mucoasele, în special cele gastrice. Este prezent în special în laptele matern și în fluidele corporale (salivă, bilă, secreții respiratorii, urină, mucus cervical, secreții vaginale sau spermă).

Lactoferina leagă fierul din organism, fiind  găsită în principal în laptele matern sau laptele de la rumegătoare. De la descoperirea să în 1960, lactoferina a făcut obiectul a numeroase studii și cercetări pentru a determina diferitele sale roluri biologice și beneficii pentru sănătate.

Lactoferina este o moleculă de transport de fier care ii conferă diversele sale virtuți. Ajută la protejarea celulelor mucoasei gastrice împotriva bacteriilor și virușilor. De asemenea, are proprietăți antibacteriene, antifungice, antioxidante și antiinflamatorii. În plus, stimulează producția de globule albe și crește imunitatea.

Lactoferina este, de asemenea, utilizată pentru a trata ulcerul gastric, colita ulceroasă, boala Crohn, psoriazisul, eczema, psoriazisul, acneea, artrita, diabetul, hipertensiunea arterială sau astmul.

Prin legarea de fier, lactoferina privează bacteriile de fierul de care au nevoie pentru a crește și a se înmulți. Dar cel mai important lucru este că prin fixarea ionilor de fier la ea, lactoferina permite trecerea barierei intestinale și, prin urmare, creșterea aportului alimentar de fier.

 

Considerente generale asupra beneficiilor lactoferinei

Promovează absorbția fierului

o             Facilitează absorbția fierului

o             Are efecte împotriva anemiei cu deficit de fier

Ajută sistemul imunitar

o             Acționează asupra celulelor imune: celule ucigașe, neutrofile și macrofage

o             Acționează asupra celulelor imunității adaptive: limfocite

o             Este esențială pentru imunitatea copilului

Are activitate antiinflamatoare și antioxidantă

o             Reduce inflamația fetală la femeile însărcinate

o             Reduce inflamația în cazul infecției cu virusul Epstein-Barr

o             Leagă și elimină fierul liber pentru a reduce stresul oxidativ

Promovează sănătatea sugarului

o             Implicat în reglarea celulelor epiteliale intestinale

o             Reglează creșterea osoasă la făt

o             Promovează creșterea țesutului cartilajului

o             Promovează dezvoltarea marginii periei și un țesut intestinal mai bun

o             Previne infecția și travaliul prematur

Promovează pielea sănătoasă

o             Reduce acneea și inflamația pielii

o             Reduce roșeața și dimensiunile leziunilor în psoriazis

o             Îmbunătățește vindecarea ulcerului piciorului la diabetici

Are activitate antibacteriană, antifungică și antivirală

o             Blochează utilizarea bacteriană a fierului și carbohidraților

o             Reduce simptomele toxicității lipopolizaharidelor (LPS).

o             Previne dezvoltarea anumitor tulpini de bacterii

o             Împiedică pătrunderea virușilor în celule

o             Previne dezvoltarea ciupercilor

Promovează sănătatea oaselor

o             Îmbunătățește și stimulează sănătatea oaselor

Are proprietăți anti-cancer

o             Activează celulele imunitare și anticanceroase (celule NK, T)

o             Îmbunătățește eficacitatea tratamentului cancerului

o             Îmbunătățește răspunsul imun după chimioterapie

Contribuie la pierderea în greutate

o             Reduce greutatea și IMC

o             Reglează acumularea de grăsime

Lactoferina promovează absorbția fierului

Lactoferina favorizează absorbția fierului și transportul acestuia către celule. Într-adevăr, un studiu a constatat că facilitează absorbția fierului, în special la sugari, rezultate sugerează eficacitatea lactoferinei că mijloc de corectare a deficiențelor de fier.

Pe de altă parte, un studiu efectuat pe gravide a constatat că lactoferina bovină orală este la fel de eficientă că și sulfatul feros în îmbunătățirea parametrilor hematologici, cu mai puține efecte secundare gastrointestinale  conferă efecte benefice femeilor însărcinate cu anemie feriprivă. Anemia feriprivă este o scădere a numărului de celule roșii din sânge cauzată de lipsa de fier.

Ajută sistemul imunitar

Lactoferina afectează direct celulele imunitare și are o acțiune directă asupra sistemului imunitar. Acest lucru este confirmat de unele studii care au relevat prezența receptorilor de lactoferină în mai multe tipuri de celule imunitare.

Într-adevăr, lactoferina pare să acționeze direct asupra celulelor imune ucigașe (NK), neutrofile și macrofage. Activitatea să a fost demonstrată și pe celulele imunitate adaptive , limfocitele T și B.

La sugari, lactoferina este esențială pentru dezvoltarea funcției imune pentru combaterea infecțiilor.

Are activitate antiinflamatoare și antioxidantă

Lactoferina are activitate antiinflamatoare și antioxidantă recunoscută, deși mecanismul nu este încă identificat. Într-adevăr, lactoferina prezentă în lichidul amniotic este foarte importantă în reducerea inflamației fetale la femeile însărcinate prin reducerea nivelului de interleukină-6 și combaterea infecției.

Pe de altă parte, lactoferina interacționează cu apărarea imună împotriva virusului Epstein-Barr prin inhibarea activării receptorilor TLR din ADN-ul virusului, ceea ce reduce inflamația.

În cele din urmă, suplimentarea cu lactoferină poate susține imunitatea că antioxidant. Într-adevăr, este capabil să lege și să elimine fierul, cunoscut pentru capacitatea să de a forma radicali liberi care provoacă stres oxidativ.

Promovează sănătatea sugarului

Lactoferina promovează dezvoltarea fetală și ajută la limitarea nașterilor premature.

Această moleculă este implicată în mod deosebit în diferențierea celulelor epiteliale ale intestinului subțire, ceea ce influențează dimensiunea, lungimea și activitatea enzimatică a acestui organ.

Pe de altă parte, lactoferina servește că un regulator al creșterii osoase la făt în primele săptămâni de dezvoltare osoasă. În mod similar, stimulează osteocitele și osteoblastele imature în timpul dezvoltării fetale, ceea ce promovează creșterea țesutului cartilajului.

În plus, lactoferina favorizează absorbția fierului și dezvoltarea marginii periei în cavitatea intestinală, ceea ce permite o mai bună dezvoltare a țesutului intestinal.

Lactoferina limitează, de asemenea, nașterile premature. Într-adevăr, conform unui studiu, nivelurile ridicate la fetuși previn infecția și ruptura membranelor fetale facilitând în același timp travaliul.

Promovează pielea sănătoasă

Consumul de lactoferină promovează pielea sănătoasă. Acest lucru este confirmat de unele studii efectuate pe pacienți cu diferite afecțiuni ale pielii.

Că atare, consumul de lactoferină de către 36 de adulți tineri le-a îmbunătățit sănătatea pielii: mai puțînă acnee și mai puțînă inflamație. Pe de altă parte, aplicarea topică a lactoferinei (concentrație 10-20%) a redus roșeața și dimensiunea leziunilor pielii cauzate de psoriazis.

În plus, lactoferina recombinată în formă topică pare de asemenea eficientă în îmbunătățirea vindecării ulcerelor piciorului la diabetici fără efecte secundare.

 

Are activitate antibacteriană, antifungică și antivirală

Lactoferina are activitate antibacteriană, antifungică și antivirală. Într-adevăr, datorită afinității sale pentru fier, previne creșterea bacteriilor, ale căror nevoi pentru acest oligoelement sunt semnificative. În plus, lactoferina poate bloca metabolismul carbohidraților al bacteriilor și poate destabiliza peretele celular al acestora, ceea ce împiedică creșterea acestora.

În plus, reduce simptomele de toxicitate și riscul de deces din toxicitate la LPS, componenta principală a peretelui bacterian. De asemenea, lactoferina previne răspândirea Escherichia Coli, Streptococcus pneumoniae , Listeria monocytogenes și Actinobacillus pleuropneumoniae.

Lactoferina este, de asemenea, capabilă să împiedice virușii să intre în celule prin blocarea receptorilor celulari. Prin acest mecanism, această glicoproteină este capabilă să prevină intrarea în celule a virusului herpes HIV, virusul hepatitei C , virusul papiloma uman și rotavirusul.

În cele din urmă, lactoferina are o activitate antifungică prin prevenirea dezvoltării ciupercilor.

Promovează sănătatea oaselor

Lactoferina pare să aibă o acțiune benefică asupra sănătății oaselor. Într-adevăr, într-un studiu efectuat pe 38 de femei în postmenopauză, suplimentarea cu lactoferină s-a îmbunătățit semnificativ și le-a îmbunătățit sănătatea oaselor.

Are proprietăți anti-cancer

Datorită proprietăților sale imunomodulatoare, lactoferina pare să conducă la rezultate pozitive în tratamentul cancerului.

Într-adevăr, activează celulele NK imune și anticanceroase (celule ucigașe) și limfocitele T, ceea ce duce la rezultate benefice ca potential medicament în lupta împotriva cancerului , în special datorită lactoferinei umane recombinate, talactoferina.

Ca atare, talactoferina a îmbunătățit semnificativ eficacitatea tratamentului cu carboplatin + paclitaxel (tratamentul standard pentru cancerul pulmonar metastatic) și a îmbunătățit supraviețuirea cancerului. Pe de altă parte, lactoferina îmbunătățește răspunsul imun după chimioterapie.

În ciuda acestor rezultate promițătoare, sunt necesare mai multe studii pentru a sugera lactoferina că tratament pentru cancer.

Lactoferina este un antioxidant natural datorita proprietății sale de legare a fierului liber, reducând astfel efectul nociv al radicalilor liberi asupra celulelor.

 

Contribuie la pierderea în greutate

Este lactoferina eficientă în dietele de slăbire? Potrivit unor cercetări, pare să participe la pierderea în greutate. Într-adevăr, un studiu japonez efectuat pe oameni obezi a arătat că administrarea de lactoferină timp de 8 săptămâni le-a redus greutatea cu 1,5 kg și IMC și circumferința șoldului cu 2,6 cm.

În plus, lactoferina pare să regleze acumularea de grăsime, sugerând eficacitatea acesteia împotriva creșterii în greutate.

Lactoferina se găsește în: laptele matern, laptele de vaca, iaurtul, brânză și alte produse lactate. Acestea sunt surse naturale de lactoferina și pot ajuta la creșterea aportului de lactoferina.

 

Așa cum am văzut, lactoferina are nenemarate beneficii. Totuși, alimentația dezechilibrată, deverse alergii, etc. pot conduce la situații medicale, în care specialiștii recomandă suplimente naturale pe bază de lactoferina.

Despre suplimentul natural Activit Antiage

Unul dintre acestea este Activit Antiage de la Ropharma.

Beneficiile sale terapeutice sunt:

–              protejarea celulelelor organismului de acțiunea toxică a radicalilor liberi;

–              întârzierea procesului de îmbătrânire a celulelor;

–              funcționarea că adjuvant în stări de imunodeficiență și stări de stres oxidativ;

–              îmbunătățirea aspectului pielii datorită aportului de vitamina A.

 

Immunozen Lactoferrin poate fi achizitionat din Farmaciile Ropharma, farmaciile partenere Ropharma si online: https://ropharma.ro/immunozen-lactoferrin-x-30-compr?search=Immunozen&description=true

 

 

Sursa :

 

https://www.mesbienfaits.com/lactoferrine/

https://www.mdpi.com/2227-9059/11/4/1015

https://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=renforcer_systeme_immunitaire_pm

https://www.lavilab.com/points-de-vente/immunite-flash/

https://ropharma.ro/immunozen-lactoferrin-x-30-compr?search=Immunozen&description=true