Semnificatia culorii trandafirilor

Oamenii sunt fascinați de flori, deoarece sunt frumoase, au un parfum uimitor, aduc bucurie în casă și dau un aer aparte grădinilor. Un loc special însă îl ocupă trandafirii.  Sunt considerați regele florilor, datorită frumuseții, mirosului și varietății lor.  Trandafirii nu sunt doar simple flori frumoase pe care să le privim. Au o istorie bogată și multe lucuri  interesante se leagă de ei. Știați că: trandafirul este floarea preferată a 85% dintre americani?; trandafirul este floarea națională a 10 țări din lume, inclusiv a Statelor Unite? trandafirul a mers în spațiu de două ori?

Mai mult decât un clișeu de Valentine’s Day, trandafirii sunt cea mai iubită floare din lume și, pe bună dreptate, aceste flori sunt uimitor de versatile. Ele vin într-o gamă uimitoare de forme, dimensiuni și nuanțe, facandu-le florile favorite în curțile și grădinile din întreaga lume. În plus, trandafirii sunt comestibili și de acest lucru s-au bucurat în mod frecvent vechii romani și egipteni.

Specialiștii în trandafiri de la FamousRoses au realizat un top al celor mai fascinante lucuri despre această floare absolut uimitoare.

  1. Trandafirii sunt una din cele mai vechi flori de pe pământ

Arheologii au descoperit trandafiri fosilizați care au mai mult de 35 de milioane de ani. Aceste fosile din specia „Rosa Hilliae” au fost descoperite în Colorado.  Cea mai veche tufă de trandafiri din lume care încă există, este situată pe zidurile Catedralei Hildesheim din Germania, fiind estimată la aproximativ 1200 de ani. Catedrala a fost distrusă de bombardamente în 1945 în timpul celui de-al doilea război mondial, dar tufa de trandafiri a supraviețuit. Un alt fapt interesant despre trandafiri este că sunt una dintre cele 3 flori menționate în Biblie. Florile de crin și camfir ocupă celelalte 2 locuri de onoare.

Potrivit Guinness Book of World Records, trandafirii sunt cea mai veche specie de plante care poate fi cultivată ca decor. Trandafirul (genul Rosa, familia Rosaceae) este cea mai veche specie de plantă cultivată și utilizată în scop decorativ. Documentele datate din anul 50 d.Hr. sugerează că vechii romani cultivau flori în plantații vaste și sere locale pentru a asigură o aprovizionare pe tot parcursul anului cu extracte medicinale, ingrediente de gătit și ornamente. Romanii antici foloseau trandafirii pentru a decora clădirile, mobilierul și oamenii, în timp ce petale erau așezate pentru a crea covoare de trandafiri și alei. Există dovezi care datează de acum 5.000 de ani, când chinezii și japonezii au creat grădini de trandafiri, deși nu se știe dacă acestea au fost din motive ornamentale. În mod similar, Teofrast (382-287 i.Hr.) a scris despre cultivarea trandafirilor în Grecia antică, dar nu și despre scopul acestora.

  1. Trandafirii sunt comestibili

Speciile de trandafiri comestibile sunt o sursă excelentă de vitamina C, printre alți nutrienți. Apa de trandafiri este folosită în bucataria chineză și pentru crearea unui sirop de trandafiri hrănitor și delicios. Apa de trandafiri este folosită chiar și ca picături pentru ochi pentru a calma și întineri ochii. Plantele de trandafiri din pădure au fructe comestibile numite măceșe. Acesta pot fi portocalii, roșii, violet închis sau chiar negru. Măceșele sunt pline de vitamina C și pot fi uscate pentru a prepara un ceai revigorant. Acestea sunt folosite ca ingredient în prepararea dulcețurilor, jeleurilor, marmeladei și vinurilor.

Rețineți, dacă vreți să folosiți trandafirii ca aliment, aceștia ar trebui să fie fără substanțe chimice. Nu folosiți trandafiri care au fost stropiți cu pesticide sau alte substanțe chimice, de asemenea, nu folosiți trandafiri tăiați de la florărie sau supermarket, deoarece au fost cultivați cu multe substanțe chimice. Creșterea propriilor trandafiri este cea mai bună modalitate de a vă asigura că aveți trandafiri buni pentru dulapul de medicamente, gătit sau orice altă utilizare.

  1. Trandafirii sunt un ingredient de bază din industria parfumurilor

Parfumul de trandafiri a fost folosit în parfumuri de secole. Petalele de trandafir au glande parfumate minuscule, vizibile doar la microscop, care produc parfumul de trandafir. Uleiul de trandafiri este utilizat pe scara largă la fabricarea parfumurilor. Pentru a obține un singur gram de ulei de trandafiri sunt procesați aproape 2000 de trandafiri. Bulgaria produce aproximativ 85% din uleiul de trandafiri din lume. În ceea ce privește ocuparea spațiului, aproape jumătate din suprafața de uscat din Ecuador este umplută cu tufe de trandafiri. Italia însă se poate lauda cu cea mai mare gradină privată de trandafiri din lume, situată în municipiul Cavriglia din Toscana.

Centifolia și trandafirii de damasc sunt cele mai frecvente alegeri când vine vorba de realizarea parfumului. Petalele sunt adunate noaptea, deoarece sunt parfumul lor este cel mai intens, chiar înainte de răsăritul soarelui. Uleiurile esențiale sunt extrase și folosite împreună cu alte ingrediente în vederea producerii parfumului.  Apa de trandafiri este un produs secundar care rezultă din procesul extracției uleiului de trandafiri. Apa de trandafiri este folosită în parfumuri, în industria cosmetică și cea a medicamentelor. De asemenea, este folosită în bucătăria din Orientul Mijlociu, denumită și „sirop de trandafiri”, în timp ce francezii îl folosesc ca aroma. Lichidul cu aromă de trandafiri se adaugă la deserturi, bezea și băuturi pentru un gust distinctiv.

  1. Trandafirul este floarea națională a mai multor țări

Pe 20 noiembrie 1986, președintele Ronald Reagan a făcut oficial trandafirul emblema națională  Statelor Unite, în timp ce stătea în faimoasa Gradină de Trandafiri a Casei Albe. Diverse soiuri de trandafiri sunt, de asemenea floarea oficială pentru multe state federale din SUA, cum ar fi Georgia, Oklahoma, New York, Dakota de Nord și districtul Columbia. Trandafirul a fost adjudecat că fiind floare națională și de alte țări precum Anglia, România, Maldive, Iran, Irak, Luxemburg, Cehia, Ecuador și Bulgaria.

  1. Prețul trandafirilor variază

Un fapt amuzant despre trandafiri este că aceștia sunt cumpărați și vânduți pentru sume mici și mari, în mod egal.  Crescătorul de trandafiri David Austin a cheltuit 5 milioane de dolari în decurs de 15 ani pentru a crea hibridul cu nuanțe de caise. Rose Juliet a debutat în 2006 la Chelsea Flower Show și a luat cu asalt lumea florală nu numai pentru culoarea roșie deosebită, ci și pentru că a fost cel mai scump trandafir dezvoltat vreodată. Trandafirul Juliet a fost vândut în anul 2006 pentru aproape 16 milioane de dolari, ceea ce l-a făcut și cel mai scump soi de trandafir din lume.

  1. Exista mii de soiuri de trandafiri

Trandafirul are mii de soiuri pe toată planeta, care provin cu aproximație din doar 150 de specii originale. Trandafirii aparțin aceleiași familii botanice „Rosaceae” cu merele, migdalele, caisele, cireșele, piersicile și prunele. Familia Rosaceae are aproape 5000 de specii cunoscute de omenire.

  1. Trandafirii au fost trimiși în spațiu pentru cercetări

Un alt fapt interesant despre trandafiri este că au fost trimiși în spațiu de 2 ori. Un hibrid miniatural de trandafiri numit „Overnight Scentsation” a fost transportat în spațiu în 1988 pentru a cerceta modul în care gravitația scăzută îi afectează parfumul. Acest lucru a condus la crearea unui parfum numit Zen. Al doilea soi a fost trimis în spațiu în anul 2007.

  1. Trandafirii de diferite culori au semnificații diferite

Știați că fiecare culoare trandafir are o semnificație diferită? Desigur, acestea sunt simbolice și sunt folosite pentru a trimite mesajul potrivit către persoana potrivită.

Trandafirii roșii –  sunt simbolul universal al iubirii.

Trandafirii roz – semnifică admirația.

Trandafirii mov – reprezintă dragostea la prima vedere.

Trandafirii galbeni – reprezintă prietenia

Trandafirii portocalii – reprezintă bucuria, fericirea și entuziasmul.

Trandafirii albi – semnifică puritatea, spiritualitatea și respectul față de strămoși

Trandafirii albaștri – semnifică dragostea care este unilaterală, secretă sau de neatins

Trandafirii negrii – semnifică sfârșitul unei relații.

Renumiți pentru frumusețea și semnificația lor simbolică, trandafirii sunt și o floare incredibil de interesanta, cu o istorie bogată. Dacă vă doriți un trandafir celebru în ghiveci sau în gradină, intrați în lumea magică a trandafirilor pe https://www.famousroses.eu/. Aveți de ales dintre peste cele 100 de soiuri de trandafiri medaliați și celebri în întreaga lume!

La Famous Roses găsiți trandafirii de care aveți nevoie pentru a vă transforma casa și gradina în galerii de artă. De la trandafiri cățărători și parfumați până la trandafiri de dulceață, de la cei mai mari creatori ai lumii. Medaliați, celebri și cu garanție pentru prindere, soi și culoare, Famous Roses vă oferă cei mai calitativi și rezistenți butași de trandafiri de pe piață. Acești trandafiri de colecţie, adevărate opere de artă pentru totdeauna, sunt cele mai inspirate cadouri cu flori care rezistă an de an.